Menu
HU EN

Hírek

logo       A Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség közleménye


 

A Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség az alábbi közleményt szeretné közzé tenni az elmúlt napok a Greenyard Hungary  Kft  által gyártott fagyasztott zöldségek visszahívását érintő hírekkel kapcsolatban

Egy hír megjelenítésének mikéntje , - illetve az azóta a témához kapcsolódó  írások - akár akaratlanul is  nagyon súlyos piaci károkat okozhatnak egy ágazatnak, amelyik fontos szerepet játszik a zöldség-gyümölcs fogyasztás általános növelésében, és szezonon kívüli bővülési lehetőségek kiaknázásában. Ugyanakkor  van egy terméke -  a gyorsfagyasztott kukorica - melyben az ágazat piacvezető Európában.

A NÉBIH bejelentése alapján a gyártó nem hibázott, amikor elővigyázatosságból visszahívta termékeit A gyártó a gépsort azóta  átalakította, a fertőzés forrását fertőtlenítéssel megszüntette, a gyártás próbaüzem szinten megindult. Ezért hangsúlyozzuk, hogy az eltúlzott negatív hírek terjesztése beláthatatlan következményekkel járhat.  Tagvállalataink vallják, hogy  ez az ágazat  igazán jó minőségű és egészséges terméket állít elő, elkötelezettek, és az elvárt gondosság mellett végzik tevékenységüket. Emiatt is fontosnak érezzük, hogy a tájékoztatás egy ilyen sajnálatos eset kapcsán is teljes körű és objektív legyen.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy  a lisztéria (több alfajjal)  egy elsősorban talajban élő baktérium, aminek rendkívül gyakori az előfordulása a természetben.  A fertőzést elkerülni nagyon egyszerű: 3-4 percig főzni kell a terméket felhasználás előtt, és akkor ezek a baktériumok (sok más baktériumhoz hasonlóan) elpusztulnak. A kicsomagolt  gyorsfagyasztott zöldségek mindegyikén található elkészítési utasítás, aminek követése és betartása garantáltan megakadályozza a baktériumok elterjedését és a fertőzés kialakulását.

Minden élelmiszeren van valamilyen mikrobiológiai jelenlét. Vannak, amelyek veszélyt jelenthetnek. Azonban megfelelő határérték mellett és az előírás szerint elkészítéssel ezek sem okozhatnak gondot. Azt is tudni kell, hogy a -18 C-fok alatti hőmérsékleten a mikróbák nem pusztulnak el, tehát amikor felengedtetjük ezeket, újra virulensé vállnak. A fertőzés megelőzésének egyszerű és jó hatásfokú lehetősége tehát a következő: a termékeket főzés után kell fogyasztani, a főzést felengedtetés nélkül, forró folyadékban kell kezdeni  és az újraforrástól számítva legalább 3-4 percig forralni. A felengedett terméket ne fagyasszuk vissza és ne használjuk fel a későbbiekben sem. Mindezeket a tasakon található felhasználási javaslat minden esetben tartalmazza.
Ki szeretnénk azt is emelni, hogy egy tipikus magyar  élelmiszerüzem, zöldség feldolgozó szigorú és rendszeres ellenőrzésekkel, minőségbiztosítási rendszerekkel igyekszik garantálni   a fogyasztók felé, hogy az általa előállított feldolgozott élelmiszer nem csak egészséges, de biztonságos is.

Ezt szolgálja ez a termékvisszahívás is, ami a felelősség vállalást is igazoló preventív lépés, és messze nem azt jelenti, hogy a visszahívott termékek feltétlen fertőzöttek, különösen nem, hogy  mérgezők lennének. Fontos hangsúlyozni azt is, hogy tagvállaltaink egyeztetve/közösen lépnek a veszély elhárítása és a további fertőzések megelőzése érdekében. Külső szakértők bevonásával korszerűsítik és aktualizálják az ágazatban korábban kidolgozott  Jó Higiéniai Gyakorlat és Jó Gyártási Gyakorlat eljárás köteteket, amelynek változásait beépítik a HACCP rendszerükbe. A jelenlegi gyártási időszakban a kialakult helyzetet kezelendő a feldolgozók az alapanyag-termelőkkel, farmerekkel egyeztetve, értékmentésként igyekeznek átvállalni a megtermett nyersanyag feldolgozását, a termelők veszteségének elkerülése érdekében .

 

  1. július 8.                                                                                                                        Sebesta Péter

elnök

 

 

 

 

                                                                TÁJÉKOZTATÓ                     logo


Az elmúlt napokban több média felületen megjelentek hírek Európában több helyen észlelt , feltételezések szerint fagyasztott kukorica okozta liszteriózis fertőzésről beszámolva.
A Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség, mint zöldség-gyümölcs feldolgozókat tömörítő egyesület fontosnak érzi az alábbi információk közzétételét:

•    A Listeria monocytogenes széles körben előfordul a természetben. Számos forrásból mutatták ki, többek között a talajból, a növényzetből, a silózott takarmányból, a vízből és szennyvízből, különösen nedves és hideg helyeken. Gyakran mutatták ki egészséges emberekben, nyers mezőgazdasági termékekből.
A Listeria monocytogenes az élelmiszer-feldolgozás környezetében számos helyen előfordulhat, és hosszú ideig megőrzi életképességét az élelmiszerekben, a feldolgozó üzemben, a háztartásokban, a hűtés és fagyasztás hőmérsékletén is.
A Listeria monocytogenest számos élelmiszerből kimutatták, jelenléte nem kapcsolódik kifejezetten a gyorsfagyasztott csemegekukoricához.
A Listeria monocytogenes nagyon érzékeny a hőkezelésre, 70°C 2 perces vagy azzal egyenértékű hőkezelés, azaz a háztartásokban, vendéglátásban szokásos főzés hatására elpusztul, ezért a fogyasztás előtt megfőzött, megsütött élelmiszerekben nem jelent egészségügyi kockázatot.
Ezért általában csak olyan élelmiszerek esetében szoktak óvintézkedéseket tenni, amelyeket kifejezetten arra terveztek, hogy az előállítás után további hőkezelés után fogyasszák el őket. A csemegekukorica nem ilyen termék.
•    A lisztéria nem terjed emberről emberre történő fertőzéssel. Általában az egészséges lakosságra nem jelent egészségügyi kockázatot, néhány kifejezetten érzékeny csoport kivételével, mint a várandós anyák, a csecsemők, az idősek és az immunhiány betegségben szenvedők.
Ezért azt javasoljuk mindenkinek, hogy ne fogyasszanak kellő hőkezelés nélkül gyorsfagyaszott csemegekukoricát, de egyéb gyorsfagyasztott zöldséget  sem.
•    hasonló megbetegedések  előfordultak az Egyesült Államokban is 2013 és 2016 között.
•    mindezek a hírek arra ösztönzik fagyasztott  kukoricát is feldolgozó tagjainkat, hogy közösen összefogva egy preventív akciótervet dolgozzanak ki, melynek végrehajtása segít megelőzni  hasonló fertőzések magyarországi előfordulását
•    az MHKSZ a témában fenntart egy információs vonalat az info@mhksz.hu e-mail  címen, ahol örömmel válaszol felmerült kérdésekre.

Oszd meg