Menu
HU EN

Hírek

SZORULT PIACI HELYZETBEN A CSEMEGEKUKORICA FELDOLGOZÓK corn-290466


Az idei betakarítási szezon napokon belüli indulása előtt az MHKSZ tagjai kérésére Szövetségünk igyekszik egy általános képet adni, ágazatunk vezető terméke, a csemegekukorica (és mellette a zöldborsó) idei piaci körülményeiről, a már meglévő problémákról és várható nehézségekről, és a nem várt jelenségekről.

A csemegekukorica területekre a feldolgozók már évek óta egyre nehezebb tudtak szerződni, mert az elmúlt időszakban (ez év elejéig) az alternatív növények (gabonák, olajosmagvak stb.) jövedelmezősége a termelők számára jobb volt, mint a csemege kukoricáé, és így folyamatosan és dinamikusan növekvő felvásárlási árak mellett is csak a minimálisan elvárt terület-mennyiséget tudta leszerződni az ágazat. Ennek folyományaként az elmúlt 2 évben (2021 és 2023 között) a nyersanyag árak több, mint kétszeresére emelkedtek mind a csemegekukorica, mind a zöldborsó tekintetében. Többek mellett ez okozta, hogy a magyar csemegekukorica feldolgozók elvesztették piaci előnyüket és most feltehetően Európa legmagasabb költségű előállítói lettünk. A feltehetően kifejezés csak azért van benne, mert nem tudjuk az összes versenytársunk felvásárlási árait, de a két legnagyobb rivális, Franciaország és Lengyelország nyersanyagárai alacsonyabbak, mint a miénk.
A magas összköltség okait az alábbiakban tudnám összegezni:
- rendkívüli (három szezon alatt megkétszereződő) nyersanyagár-növekedés
- az ipar részére elérhető energia-árak magasabbak, mint a versenytársainknál
- az infláció és árrobbanás okozta finanszírozási-igény tömegének jelentős, kb.50%-os emelkedése, és a Forint-alapú finanszírozás szinte teljes ellehetetlenülése

A nemzetközi piacokon ugyanakkor olyan folyamatok mentek végbe, amelyek egyébként is korlátoznák az értékesítési lehetőségeinket:
- a tavalyi jelentős (két-számjegyű) százalékú áremelés, melyet szintén a nyersanyagárak ugrásszerű emelkedése, az akkori energia-árrobbanás indokolt elsősorban, fogyasztás visszaesést okozott mind konzerv-, mind fagyasztott kukoricában
- mivel minálunk nőttek a különböző költségek a legnagyobb mértékben, így jelentősen romlott versenyképességünk más országokéval szemben
- a tartósan erős Forint-árfolyam is hátrányos az exportőrök számára
- jelentős volumenben megjelent kínai eredetű konzerv kukorica a nemzetközi kiskereskedelmi hálózatokban, amelyek miatt további piacok elvesztését látjuk magunk előtt a már folyó tender-tárgyalások alapján.
Ez utóbbival kapcsolatban már felvettük a kapcsolatot az Agrárminisztériummal, jelezve feléjük a súlyos piaci problémákat okozó új jelenséget, és az Európai Kukorica feldolgozók Szövetsége (AETMD) képviselete által gyűjtött Eurostat kínai konzerv-kukorica importra vonatkozó adatokat is megosztottuk velük, ami nagyon markánsan mutatja, hogy az utolsó negyedév és az idei év első hónapjaira dinamikusan növekedett a kínai konzerv-import:

o Oct 22 : 2 409 Net tons (3 850 ½ B tons)
o Nov 22 : 2 816 Net Tons ( 4 505 ½ B tons)
o Dec 22 : 4 084 Net Tons (7 689 ½ B tons)
o Jan 23 : 5 000 Net Tons (8 000 ½ B tons)

Az egész 2022-es évre az Eurostat kb.20000 tonna kínai importot mutat, aminek kb.fele az utolsó negyedévben érkezett és január gyorsuló dinamikát mutat.

Nagyon fontos azt is megjegyezni, hogy nagyon erős kormányzati törekvés a két-számjegyű infláció minél előbbi és minél hatékonyabb letörése. Ennek érdekében ágazatunk és a hozzá kapcsolódó kereskedelem is széleskörű, és nagyon részletes Gazdasági Versenyhivatal által felügyelt vizsgálaton esett keresztül, amiben hangsúlyozottan kifejezésre jutott az árak letörésére irányuló kormányzati törekvés. Ennek jelentős szerepe van a belföldi kiskereskedelmi tárgyalásokban és a GVH-jelentés hatása visszaköszön a kiskereskedelmi beszerzők hozzáállásában. Egyértelműen fogalmazva: nem kívánnak további jelentős áremeléseket elfogadni az elkövetkező éves szerződésekben. Ez a törekvés nagyon súlyosan érinti a csemegekukorica piac mellet a belföldön nagyon fontos termékünk, a zöldborsó értékesítési lehetőségeit is.

Ezek alapján és a rendkívül jó termés-kilátások alapján úgy gondoljuk, hogy az ágazat egy rendkívül nehéz szezon elé tekint, ahol komoly értékesítési gondok léphetnek fel, és bár meggyőződésünk, hogy a nyersanyagárak minden indokolható mértéket meghaladó módon emelkedtek a tavalyiról az idei szezonra, a megkötött nyersanyag-szerződések maradéktalan betartása, a nyersanyag ennek megfelelő átvétele továbbra is kiemelt prioritás feldolgozó üzemeink részére.

Ugyanakkor szeretnénk annak is hangot adni, hogy ha a mostani terméskilátásokat igazoló volumenű termés lesz, az olyan termék-felesleg megjelenését vetíti elő, aminek felvásárlására nem biztos, hogy kész a feldolgozóipar, tekintettel korlátozott értékesítési lehetőségeire. Azt is fontos hangsúlyoznunk , hogy a rendkívül kiélezett értékesítési piaci verseny arra ösztönöz minden feldolgozót, hogy a hatékonyság növelésével, a késztermék minőségének javításával próbálja kompenzálni a magas önköltségből fakadó versenyhátrányát , így - többek mellett – kiemelt hangsúlyt kap majd a szerződésben rögzített minőségű alapanyag kizárólagos átvétele, a szintén rögzített növényvédelmi technológiák betartatása, annak ellenőrzése, illetve annak be nem tartása esetén a terület kizárása.
Miután a nyersanyag költség egységnyi összegszerűségén már nem tudunk változtatni, a kialakult nyersanyagárak okozta súlyos versenyhátrányunkat csakis a feldolgozás hatékonyságának növelésével, a kihozatal arányának jelentős javításával tudjuk mérsékelni, ezért kell, hogy fokozottabb hangsúlyt kapjon a magas minőségű alapanyag elvárása, és az egyenletes minőség fenntartásának igénye a nyersanyag oldalon is.
Ebben remélnénk minden érintett piaci szereplő megértését és a közös érdek mentén való együttműködésre törekvését.


A Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnökének, Sebesta Péternek a Termékmix szaklapban 2023. április 3-án megjelent cikke a fagyasztott zöldség- és gyümölcspiac helyzetéről az alábbi linken érhető el:

https://termekmix.hu/magazin/polc/7593-nem-szamitanak-a-tavalyinal-konnyebb-evr

 

logo       A Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség közleménye


 

A Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség az alábbi közleményt szeretné közzé tenni az elmúlt napok a Greenyard Hungary  Kft  által gyártott fagyasztott zöldségek visszahívását érintő hírekkel kapcsolatban

Egy hír megjelenítésének mikéntje , - illetve az azóta a témához kapcsolódó  írások - akár akaratlanul is  nagyon súlyos piaci károkat okozhatnak egy ágazatnak, amelyik fontos szerepet játszik a zöldség-gyümölcs fogyasztás általános növelésében, és szezonon kívüli bővülési lehetőségek kiaknázásában. Ugyanakkor  van egy terméke -  a gyorsfagyasztott kukorica - melyben az ágazat piacvezető Európában.

A NÉBIH bejelentése alapján a gyártó nem hibázott, amikor elővigyázatosságból visszahívta termékeit A gyártó a gépsort azóta  átalakította, a fertőzés forrását fertőtlenítéssel megszüntette, a gyártás próbaüzem szinten megindult. Ezért hangsúlyozzuk, hogy az eltúlzott negatív hírek terjesztése beláthatatlan következményekkel járhat.  Tagvállalataink vallják, hogy  ez az ágazat  igazán jó minőségű és egészséges terméket állít elő, elkötelezettek, és az elvárt gondosság mellett végzik tevékenységüket. Emiatt is fontosnak érezzük, hogy a tájékoztatás egy ilyen sajnálatos eset kapcsán is teljes körű és objektív legyen.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy  a lisztéria (több alfajjal)  egy elsősorban talajban élő baktérium, aminek rendkívül gyakori az előfordulása a természetben.  A fertőzést elkerülni nagyon egyszerű: 3-4 percig főzni kell a terméket felhasználás előtt, és akkor ezek a baktériumok (sok más baktériumhoz hasonlóan) elpusztulnak. A kicsomagolt  gyorsfagyasztott zöldségek mindegyikén található elkészítési utasítás, aminek követése és betartása garantáltan megakadályozza a baktériumok elterjedését és a fertőzés kialakulását.

Minden élelmiszeren van valamilyen mikrobiológiai jelenlét. Vannak, amelyek veszélyt jelenthetnek. Azonban megfelelő határérték mellett és az előírás szerint elkészítéssel ezek sem okozhatnak gondot. Azt is tudni kell, hogy a -18 C-fok alatti hőmérsékleten a mikróbák nem pusztulnak el, tehát amikor felengedtetjük ezeket, újra virulensé vállnak. A fertőzés megelőzésének egyszerű és jó hatásfokú lehetősége tehát a következő: a termékeket főzés után kell fogyasztani, a főzést felengedtetés nélkül, forró folyadékban kell kezdeni  és az újraforrástól számítva legalább 3-4 percig forralni. A felengedett terméket ne fagyasszuk vissza és ne használjuk fel a későbbiekben sem. Mindezeket a tasakon található felhasználási javaslat minden esetben tartalmazza.
Ki szeretnénk azt is emelni, hogy egy tipikus magyar  élelmiszerüzem, zöldség feldolgozó szigorú és rendszeres ellenőrzésekkel, minőségbiztosítási rendszerekkel igyekszik garantálni   a fogyasztók felé, hogy az általa előállított feldolgozott élelmiszer nem csak egészséges, de biztonságos is.

Ezt szolgálja ez a termékvisszahívás is, ami a felelősség vállalást is igazoló preventív lépés, és messze nem azt jelenti, hogy a visszahívott termékek feltétlen fertőzöttek, különösen nem, hogy  mérgezők lennének. Fontos hangsúlyozni azt is, hogy tagvállaltaink egyeztetve/közösen lépnek a veszély elhárítása és a további fertőzések megelőzése érdekében. Külső szakértők bevonásával korszerűsítik és aktualizálják az ágazatban korábban kidolgozott  Jó Higiéniai Gyakorlat és Jó Gyártási Gyakorlat eljárás köteteket, amelynek változásait beépítik a HACCP rendszerükbe. A jelenlegi gyártási időszakban a kialakult helyzetet kezelendő a feldolgozók az alapanyag-termelőkkel, farmerekkel egyeztetve, értékmentésként igyekeznek átvállalni a megtermett nyersanyag feldolgozását, a termelők veszteségének elkerülése érdekében .

 

  1. július 8.                                                                                                                        Sebesta Péter

elnök

 

 

 

 

                                                                TÁJÉKOZTATÓ                     logo


Az elmúlt napokban több média felületen megjelentek hírek Európában több helyen észlelt , feltételezések szerint fagyasztott kukorica okozta liszteriózis fertőzésről beszámolva.
A Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség, mint zöldség-gyümölcs feldolgozókat tömörítő egyesület fontosnak érzi az alábbi információk közzétételét:

•    A Listeria monocytogenes széles körben előfordul a természetben. Számos forrásból mutatták ki, többek között a talajból, a növényzetből, a silózott takarmányból, a vízből és szennyvízből, különösen nedves és hideg helyeken. Gyakran mutatták ki egészséges emberekben, nyers mezőgazdasági termékekből.
A Listeria monocytogenes az élelmiszer-feldolgozás környezetében számos helyen előfordulhat, és hosszú ideig megőrzi életképességét az élelmiszerekben, a feldolgozó üzemben, a háztartásokban, a hűtés és fagyasztás hőmérsékletén is.
A Listeria monocytogenest számos élelmiszerből kimutatták, jelenléte nem kapcsolódik kifejezetten a gyorsfagyasztott csemegekukoricához.
A Listeria monocytogenes nagyon érzékeny a hőkezelésre, 70°C 2 perces vagy azzal egyenértékű hőkezelés, azaz a háztartásokban, vendéglátásban szokásos főzés hatására elpusztul, ezért a fogyasztás előtt megfőzött, megsütött élelmiszerekben nem jelent egészségügyi kockázatot.
Ezért általában csak olyan élelmiszerek esetében szoktak óvintézkedéseket tenni, amelyeket kifejezetten arra terveztek, hogy az előállítás után további hőkezelés után fogyasszák el őket. A csemegekukorica nem ilyen termék.
•    A lisztéria nem terjed emberről emberre történő fertőzéssel. Általában az egészséges lakosságra nem jelent egészségügyi kockázatot, néhány kifejezetten érzékeny csoport kivételével, mint a várandós anyák, a csecsemők, az idősek és az immunhiány betegségben szenvedők.
Ezért azt javasoljuk mindenkinek, hogy ne fogyasszanak kellő hőkezelés nélkül gyorsfagyaszott csemegekukoricát, de egyéb gyorsfagyasztott zöldséget  sem.
•    hasonló megbetegedések  előfordultak az Egyesült Államokban is 2013 és 2016 között.
•    mindezek a hírek arra ösztönzik fagyasztott  kukoricát is feldolgozó tagjainkat, hogy közösen összefogva egy preventív akciótervet dolgozzanak ki, melynek végrehajtása segít megelőzni  hasonló fertőzések magyarországi előfordulását
•    az MHKSZ a témában fenntart egy információs vonalat az info@mhksz.hu e-mail  címen, ahol örömmel válaszol felmerült kérdésekre.

Oszd meg