Tájékoztató                     

Az elmúlt napokban több média felületen megjelentek hírek Európában több helyen észlelt , feltételezések szerint fagyasztott kukorica okozta liszteriózis fertőzésről beszámolva.
A Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség, mint zöldség-gyümölcs feldolgozókat tömörítő egyesület fontosnak érzi az alábbi információk közzétételét:

 • Listeria monocytogenes széles körben előfordul a természetben. Számos forrásból mutatták ki, többek között a talajból, a növényzetből, a silózott takarmányból, a vízből és szennyvízből, különösen nedves és hideg helyeken. Gyakran mutatták ki egészséges emberekben, nyers mezőgazdasági termékekből.
  Listeria monocytogenes az élelmiszer-feldolgozás környezetében számos helyen előfordulhat, és hosszú ideig megőrzi életképességét az élelmiszerekben, a feldolgozó üzemben, a háztartásokban, a hűtés és fagyasztás hőmérsékletén is.
  Listeria monocytogenest számos élelmiszerből kimutatták, jelenléte nem kapcsolódik kifejezetten a gyorsfagyasztott csemegekukoricához.
  Listeria monocytogenes nagyon érzékeny a hőkezelésre, 70°C 2 perces vagy azzal egyenértékű hőkezelés, azaz a háztartásokban, vendéglátásban szokásos főzés hatására elpusztul, ezért a fogyasztás előtt megfőzött, megsütött élelmiszerekben nem jelent egészségügyi kockázatot.
  Ezért általában csak olyan élelmiszerek esetében szoktak óvintézkedéseket tenni, amelyeket kifejezetten arra terveztek, hogy az előállítás után további hőkezelés után fogyasszák el őket. A csemegekukorica nem ilyen termék.
 • A lisztéria nem terjed emberről emberre történő fertőzéssel. Általában az egészséges lakosságra nem jelent egészségügyi kockázatot, néhány kifejezetten érzékeny csoport kivételével, mint a várandós anyák, a csecsemők, az idősek és az immunhiány betegségben szenvedők.
 • Ezért azt javasoljuk mindenkinek, hogy ne fogyasszanak kellő hőkezelés nélkül gyorsfagyaszott csemegekukoricát, de egyéb gyorsfagyasztott zöldséget  sem.
 • hasonló megbetegedések  előfordultak az Egyesült Államokban is 2013 és 2016 között.
 • mindezek a hírek arra ösztönzik fagyasztott  kukoricát is feldolgozó tagjainkat, hogy közösen összefogva egy preventív akciótervet dolgozzanak ki, melynek végrehajtása segít megelőzni  hasonló fertőzések magyarországi előfordulását
 • az MHKSZ a témában fenntart egy információs vonalat az info@mhksz.hu e-mail  címen, ahol örömmel válaszol felmerült kérdésekre.

Közzétéve

itt: