Hírarchívum

  • EFSA riport az élelmiszerek szermaradvány szintjeiről

    EFSA riport az élelmiszerek szermaradvány szintjeiről

    Az EFSA legfrissebb jelentése körképet ad az általánosan fogyasztott élelmiszerekben található növényvédőszer-szintekről.Az Európai Unióban 2022-ben példátlanul sok, összesen 110 829 élelmiszermintát gyűjtöttek, ami negyedével több, mint 2021-ben. Az eredmények azt mutatják, hogy a minták 96,3%-a a törvényileg megengedett szinteken belül voltak. Az EU által koordinált ellenőrzési program (EU MACP) részeként elemzett 11 727 mintából álló…

    Bővebben

  • Az élelmiszerinfláció legnagyobb hajtóereje a forint árfolyamának alakulása

    Az élelmiszerinfláció legnagyobb hajtóereje a forint árfolyamának alakulása

    A következő időszakban az élelmiszer-kiskereskedelmi árindex nem fog tudni érdemben emelkedni. Az Európai Unión belül egyfajta nyugalmi időszak van az élelmiszerárak tekintetében. Magyarországon ugyanakkor a forint gyengülése az a tényező, ami a leginkább hatással lehet az élelmiszerek áraira – nyilatkozta Raskó György az Agrárszektornak.A szakember arra számít, hogy a következő időszakban az élelmiszer-kiskereskedelmi árindex nem fog tudni érdemben…

    Bővebben

  • A márkáknak idén érdemes felül­vizsgálniuk a marketingstratégiájukat: Innováció és mesterséges intelligencia

    A márkáknak idén érdemes felül­vizsgálniuk a marketingstratégiájukat: Innováció és mesterséges intelligencia

    A Kantar felmérte, hogy milyen trendek lesznek meghatározóak a marketing terén 2024-ben. A globális megélhetési válság miatt megváltozott a fogyasztói magatartás, ami azt eredményezte, hogy a háztartások egyre inkább a saját márkás termékek, az olcsóbb kiskereskedők és a kisebb, helyi márkák felé fordulnak. A Kantar, a világ vezető piackutatója megvizsgálta, hogyan reagálhatnak a márkák a vásárlóerőt…

    Bővebben

  • A béremelések ellenére is óvatosan vásárolnak a magyarok

    A béremelések ellenére is óvatosan vásárolnak a magyarok

    Erőteljesebb volt a januári átlagos béremelkedés a vártnál, közgazdászok szerint mégis időbe telik, amíg a fogyasztás is meglódul az országban. Nagyon úgy tűnik, hogy az idei béremelkedés nem lesz összhangban a termelékenység bővülésével, az infláció azonban ennek ellenére visszafogottan nőhet, hiszen a kereslet továbbra is gyenge – nyilatkozták a Portfoliónak a lap által megkérdezett közgazdászok. „A januári…

    Bővebben

  • Jelentősen lassul idén az élelmiszerek drágulása

    Jelentősen lassul idén az élelmiszerek drágulása

    Az élelmiszerárak alakulása idén már nem húzza, hanem visszafogja az inflációt Magyarországon. A boltokban összességében továbbra is többet fizetünk a pénztáraknál, mint egy évvel korábban, a drágulás mértéke azonban várhatóan elmarad az éves átlagos inflációtól – derült ki az Erste sajtótájékoztatóján. Idén tovább emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon, az elmúlt két évben tapasztalt jelentős drágulás után…

    Bővebben

  • A csemegekukorica nemzetközi termelési, technológiai és piaci tendenciái

    A csemegekukorica nemzetközi termelési, technológiai és piaci tendenciái

    Conrado Rodriguez (regionális értékesítési igazgató, Vilmorin/Limagrain) előadása az „Égető kérdések az ipari zöldség termékpályán – A csemegekukorica és a zöldborsó ágazat piaci kilátásai” konferencián hangzott el. Az európai csemegekukorica-termesztésben az utóbbi 4 évben a tervezettnél kevesebb alapanyag termett (deficites évek), ám tavaly a termőterület növekedésének is köszönhetően 4,5%-os többlet keletkezett. Így volt ez Európa legnagyobb…

    Bővebben

  • A fagyasztott termékek az egészségtudatos étrendhez is jó alapot nyújthatnak

    A fagyasztott termékek az egészségtudatos étrendhez is jó alapot nyújthatnak

    A fogyasztók a fagyasztott termékeknél is elvárják az innovációt. Népszerűségük egyre nő egyszerű felhasználásuknak köszönhetően, illetve azért, mert a növényi alapú és az egészségtudatos étrendekbe is remekül illeszkedhetnek. A fagyasztott kategória szereplőit kérdeztük portfóliójukról és a fogyasztói szokások változásáról. Egyre jobban nő az igény az olyan termékekre, amelyekkel időt megtakarítva gyorsan és egyszerűen, egészséges, vitaminokban…

    Bővebben

  • Nomad Foods tanulmánya a fagyasztó hőmérsékletének csökkentéséről

    Nomad Foods tanulmánya a fagyasztó hőmérsékletének csökkentéséről

    A Campden BRI által végzett 12 hónapos kísérleti tanulmány kimutatta, hogy a fagyasztott élelmiszerek tárolási hőmérsékletének 3 Celsius-fokkal történő növelése +10%-kal csökkentheti a fagyasztó energiafogyasztását. A Campden BRI vezető élelmiszer-tudományi és -technológiai szervezetének tizenkét hónapos eredményei a Nomad Foods tavaly nyáron bejelentett sikeres hat hónapos kísérleti eredményein alapulnak, és tovább erősítik azt az elképzelést, hogy…

    Bővebben