Sajtóközlemény 2021

A Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség tagjai által alkalmazott Listeria Megelőzési Rendszer

2021 januárjában az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerében (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) riasztás jelent meg, mely szerint magyarországi eredetű gyorsfagyasztott csemegekukorica került visszahívásra. A visszahívás oka, hogy a visszahívott hűtött saláta termékekben a svájci vállalat által végzett saját minőségellenőrzési vizsgálatok során Listeria monocytogenes szennyeződés került kimutatásra. A visszahívás részletes vizsgálata folyamatban van.

A Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség (MHKSZ) kukorica előállító tagjai, az Agrosprint Zrt., a Fevita Hungary Zrt., és a Kabafrost Kft. szeretné tájékoztatni partnereit, hogy az általuk előállított gyorsfagyasztott csemegekukorica semmilyen kapcsolatban nem volt a visszahívásban érintett termékkel.

2018-ban kezdődött az MHKSZ fent említett tagjai és a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. szakmai együttműködése, melynek eredményeként kidolgozásra került egy átfogó, önkéntes auditálható Listeria Megelőzési Rendszer (LMR) elnevezésű követelményrendszer. Az LMR célja a hagyományos technológiával előállított gyorsfagyasztott zöldség- és gyümölcstermékekben a Listeria monocytogenes előfordulási kockázatának jelentős csökkentése.

Az önkéntes követelményrendszer kiegészíti a vállalatok által már működtett élelmiszer-biztonsági rendszereket. Az LMR sajátossága abban rejlik, hogy azok elemeit és szabályozásait célzottan alkalmazza.

Az elmúlt 2 év tapasztalatai rendkívül kedvezőek. Több telephely és más csatlakozó vállalat is sikeresen bevezette a Listeria Megelőzési Rendszer követelményeit.

Az Agrosprint Zrt., a Fevita Hungary Zrt., a Kabafrost Kft. továbbra is folyamatos erőfeszítéseket tesz a bevezetett rendszer fejlesztése érdekében, ezzel biztosítva termékeik kiváló minőségét és biztonságosságát.

Továbbra is fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a gyorsfagyasztott csemegekukorica és más gyorsfagyasztott zöldségfélék, a megváltozott fogyasztói szokások ellenére sem fogyasztásra kész élelmiszerek, hőkezelésük minden esetben szükséges a termék elfogyasztása előtt. A  Listeria monocytogenes szabályozásra vonatkozó iparági követelmények, a rendeleti határértékek és az alkalmazott ipari feldolgozási technológia tervezésénél és meghatározásánál számoltak azzal, hogy a termékek hőkezelést kapnak a fogyasztás előtt. A gyorsfagyasztott zöldségtermékben esetlegesen, az ipari jó gyakorlat alapján meghatározott határérték alatti mennyiségben előforduló Listeria monocytogenes, megfelelő hőkezelés után nem okoz problémát. A fogyasztás előtti hőkezelés pontosan e maradék Listeria monocytogenes elpusztítását biztosítja.

2021. január 26.


Közzétéve

itt: