A fenntarthatóbb mezőgazdaságra való uniós átállás finanszírozása

Az FDE a közelmúltban megbízta az Anthesis Groupot, hogy számítsa ki a fenntarthatóbb gazdálkodási gyakorlatokra való átállással kapcsolatos költségeket, és azonosítsa azokat a szereplőket vagy kezdeményezéseket, amelyek segítenek ezeket a költségeket és a pozitív változásokat összhangba hozni.

Az összes uniós gazdaság fenntartható rendszerre való átállásának megközelítése bonyolult, mivel különféle tényezők játszanak szerepet, mint például az eltérő táj és éghajlat, gazdálkodási típusok, mezőgazdasági infrastruktúra, a szereplők változási hajlandósága és a nemzeti szinten elérhető finanszírozás mértékek.

Az FDE/Anthesis Group tanulmánya szerint a fenntartható mezőgazdaságra való átállás költsége az EU-ban az első évben 28-35 milliárd euró között mozog. Ez alacsonyabb, mint a „nem intézkedés” költsége, mivel a talajromlás költségei a jelentések szerint körülbelül évi 50 milliárd eurót tesznek ki.

A vitaanyag felveti a kérdést: „Ki fizet?” és különféle finanszírozási utakat tár fel: állami finanszírozás (pl. a KAP), magánszektorbeli beruházások (pl. az élelmiszer- és italipar által vezetett kezdeményezések), a finanszírozó intézmények szerepe stb. A ”szennyező fizet” elve olyan feltörekvő koncepciókat tár fel, mint az önkéntes szén-dioxid-piac kiterjesztése vagy a szélesebb ökoszisztéma-szolgáltatások pénzzé tétele.

Az FDE azt tervezi, hogy az elkövetkező hónapokban nyílt megbeszéléseket kezdeményez ezekről a finanszírozási mechanizmusokról, megnyitva az utat az innovatív megoldások és a megosztott felelősség előtt a fenntartható gyakorlatok előmozdítása érdekében az agrár-élelmiszeripari ágazatban.


Közzétéve

itt:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük