Agrárminiszter: fenntartható megoldások szükségesek az élelmezésbiztonság érdekében

Magyarország elkötelezett az agrár-digitalizáció mellett, amely elősegíti a stabilitást és a kiszámíthatóságot az élelmiszertermelésben. Az innováció és a digitalizáció segítségül hívásával csökkenthetjük a termelés kockázatát, miközben növeljük a hatékonyságot és a versenyképességet – jelentette ki a tárca szerdai közleménye szerint Nagy István agrárminiszter a FAO 34. Európai regionális konferenciáján.

A kétévente tartott konferencia a világélelmezési szervezet legfontosabb fóruma, melyen európai agrárminiszterek és más magas rangú kormányzati képviselők vesznek részt, hogy megvitassák az aktuális mezőgazdasági és élelmezésügyi kérdéseket.

Beszédében a miniszter kiemelte, alapvető jelentősége van, hogy a mezőgazdaság és az élelmezési rendszerek alkalmazkodjanak az új kihívásokhoz. A szélsőséges időjárási viszonyok negatív következményei megelőzhetők az öntözéses gazdálkodás fejlesztése útján. A magyar szabályozás a felszíni vízből való öntözést részesíti előnyben, ezzel is csökkentve a felszín alatti vízkészletek túlzott igénybevételét – idézte Nagy István gondolatatit az Agrárminisztérium (AM).

A magyar kormány természetes vízmegtartó intézkedéseket dolgozott ki, hogy a földhasználatot és a termesztett növényeket a helyi környezeti feltételekhez igazítsák. Egyúttal kiemelt hangsúlyt fektet a talajok minőségének javítására, mivel a jó talajállapot javítja a termőterületek szárazságtűrését.

A tárcavezető felhívta a figyelmet az élelmezési rendszerek fontosságára is. Hangsúlyozta: az élelmiszer-ellátási lánc minden szintjén csökkenteni kell az élelmiszerhulladék mennyiségét. A 2024. második félévi magyar EU elnökség során is kiemelten foglalkozik hazánk a témakörrel, hiszen 2024 őszén a FAO regionális irodájával közösen nemzetközi konferenciát szervezünk. Fontos cél az EU és nem EU országok közötti együttműködés elősegítése és a jó gyakorlatok bemutatása – fűzte hozzá a miniszter.

Forrás: Trademagazin

https://trademagazin.hu/hu/agrarminiszter-fenntarthato-megoldasok-szuksegesek-az-elelmezesbiztonsag-erdekeben


Közzétéve

itt:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük