EFSA riport az élelmiszerek szermaradvány szintjeiről

Az EFSA legfrissebb jelentése körképet ad az általánosan fogyasztott élelmiszerekben található növényvédőszer-szintekről.
Az Európai Unióban 2022-ben példátlanul sok, összesen 110 829 élelmiszermintát gyűjtöttek, ami negyedével több, mint 2021-ben. Az eredmények azt mutatják, hogy a minták 96,3%-a a törvényileg megengedett szinteken belül voltak. Az EU által koordinált ellenőrzési program (EU MACP) részeként elemzett 11 727 mintából álló részhalmaz 98,4%-a a törvényi határok alatt mozgott.
Az EU MACP 12 élelmiszertermékből véletlenszerűen gyűjtött mintákat vizsgált. 2022-ben ezek az alma, eper, őszibarack, bor (vörös és fehér), saláta, fejes káposzta, paradicsom, spenót, zab, árpa, tehéntej és sertészsír volt.


Az EU által koordinált programban elemzett minták közül:

  • 4%-a nem tartalmazott mennyiségileg meghatározható szermaradványokat.
  • 47%-a tartalmazott egy vagy több szermaradékot a megengedett határértékek (maximális szermaradványértékek vagy MRL-ek) alatti vagy azzal egyenlő koncentrációban.
  • 1,6%-a tartalmazott a megengedett szintet meghaladó szermaradványt

Az általános arány, amellyel a peszticid-maradványok meghaladták az MRL-t, enyhén csökkent 2%-ról (2019) 1,6%-ra (2022).

Forrás: PROFEL


Közzétéve

itt:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük