Fedezi a belföldi szükségletet az idei meggytermés

A meggytermelők jó évet zárhatnak, mert kedvezően alakult az időjárás, az idei termés így biztosan fedezi a belföldi szükségletet – mondta a meggyfogyasztást népszerűsítő keddi sajtótájékoztatón Budapesten az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

    Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy Magyarországon a meggy a legősibb gyümölcsök egyike, amelynek helye van a korszerű, egészségtudatos táplálkozásban is. Belföldön körülbelül 2600 termelő összesen 12-14 ezer hektárt művel, a legutóbbi telepítési támogatás több mint 1000 hektárnyi nagy termőképességű és termésbiztonságú ültetvény létrehozásához járult hozzá. A külföldi kereslet azt jelzi, hogy a magyar meggynek van jövője, ezért az ültetvénytelepítési támogatás folytatódik. A termelők kérhetnek támogatást víztakarékos öntözőrendszerrel ellátott, hagyományos vagy ökológiai művelésű ültetvények létesítésére, időjárási kockázatok elleni védekezésre és a meggyfák ápolásához szükséges eszközök beszerzésére – tette hozzá.
    Az államtitkár kiemelte emellett a feldolgozóipari üzemek fejlesztését és létesítését ösztönző pályázati lehetőségeket, amelyek forrásai a meggyfeldolgozásban is hasznosulhatnak. A pályázati és technológiai feltételek adottak, most tehát a fogyasztókon a sor, ha jó minőségű, Magyarországon termett meggyet szeretnének – mondta Feldman Zsolt.
    A FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke 55-60 ezer tonnára becsülte az idei termést. Takács Ferenc hozzátette, hogy ez nem haladja meg az utóbbi 15-20 év átlagát, de az egyik legfőbb vetélytársnál, Lengyelországban a meggynek legalább a felét elvitték a tavaszi fagyok. A kedvező időjárás továbbra is fontos, mert a meggy a betakarítás előtt sérülékeny, a feldolgozóipar számára pedig kihívást jelentett, hogy a korai érés miatt a megszokottnál 2-3 héttel előbb érkeztek az első szállítmányok a fagyasztó- és konzervüzemekbe.
    Takács Ferenc szerint idén csaknem 10 ezer tonna meggy kerülhet külföldre, és a szűkös kínálat miatt a termelők jó felfelvásárlási árakat remélhetnek. Bízik abban is, hogy a telepítési támogatások megállíthatják, akár vissza is fordíthatják a gyümölcstermő területek zsugorodását.
    Az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője közölte, hogy országszerte szerveznek kóstoltókat, recepteket tesznek közzé és nyereményjátékokkal is népszerűsítik a gyümölcsfogyasztást. Ondré Péter szerint a nyári gyümölcsszezon kezdetén különösen fontos felhívni a fogyasztók figyelmét arra, hogy a meggy egészséges és finom táplálék, amely nemcsak a feldolgozóiparnak, hanem a háztartásoknak is az egyik legfontosabb alapanyaga ilyentájt.

Forrás: Termékmix

https://termekmix.hu/ipar/hirek/9389-fedezi-a-belfoldi-szuksegletet-az-idei-meggytermes


Közzétéve

itt:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük