Nobilis Márton: nagy változások jönnek az élelmiszeriparban

A magyar élelmiszeriparban a pályázati forrásokat úgy kell felhasználni, hogy azok hosszú távon biztosítsák az ágazat versenyképességét és elősegítsék a vállalkozások növekedését és hatékonyságuk javulását – hangsúlyozta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára az Agrárszektornak adott interjújában.

Az államtitkár kiemelte, hogy a 2021-től 2027-ig terjedő időszakban az élelmiszeripari ágazat számára rendelkezésre álló források összege mintegy 750 milliárd forintra emelkedik, ami jelentős növekedést jelent a korábbi 468 milliárd forinthoz képest. Ez a növekedés nem csak az inflációs hatásokra vezethető vissza, hanem a támogatások nominális és reálértékben való bővülésére is.

Nobilis Márton szerint az Agrárminisztériumon keresztül történő támogatási folyamat lehetővé teszi az egyenlő versenyfeltételek kialakítását az élelmiszeriparban, ami kulcsfontosságú az ágazat egészséges fejlődése szempontjából. Az államtitkár rámutatott, hogy a támogatások egyformán érhetőek el minden vállalkozás számára, előnyben részesítés nélkül.

A KAP Stratégiai Terv keretében mintegy 1500 milliárd forint fordítódik gazdaságfejlesztési célokra, amelyen belül kiemelt figyelmet kapnak az állattartó telepek és a kertészeti üzemek fejlesztése. A kormány 80%-os hozzájárulást biztosít a támogatásokhoz. Emellett folyamatban van egy 10%-os kamattámogatási program kidolgozása is, amelynek célja a pályázó vállalkozások pénzügyi terheinek enyhítése.

Az élelmiszeripari fejlesztéseknél egyre nagyobb szerepet kap a digitalizáció és a modernizáció. Nobilis Márton kiemelte, hogy a cél az energiahatékony és digitálisan fejlett cégek létrehozása, amelyek hosszú távon fenntarthatóak maradnak. Az államtitkár bejelentette, hogy hamarosan új vidékfejlesztési pályázati felhívások jelennek meg, amelyek különböző méretű projekteket céloznak meg, az egyszerűbb, maximum 200 millió forintos támogatástól a komplex, akár 5 milliárd forintos projektekig. A pályázati folyamatot két ütemben tervezik lebonyolítani, hogy a tapasztalatok alapján finomhangolni lehessen a kiírásokat, így biztosítva a legjobb eredményeket a magyar élelmiszeripar számára.

Forrás: Trademagazin

https://trademagazin.hu/hu/nobilis-marton-nagy-valtozasok-jonnek-az-elelmiszeriparban


Közzétéve

itt:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük