Nomad Foods tanulmánya a fagyasztó hőmérsékletének csökkentéséről

A Campden BRI által végzett 12 hónapos kísérleti tanulmány kimutatta, hogy a fagyasztott élelmiszerek tárolási hőmérsékletének 3 Celsius-fokkal történő növelése +10%-kal csökkentheti a fagyasztó energiafogyasztását.

A Campden BRI vezető élelmiszer-tudományi és -technológiai szervezetének tizenkét hónapos eredményei a Nomad Foods tavaly nyáron bejelentett sikeres hat hónapos kísérleti eredményein alapulnak, és tovább erősítik azt az elképzelést, hogy a fagyasztott élelmiszereket -15 oC-on tárolhatóak az ipari szabvány -18 oC helyett. 10-11%-kal csökkentheti a fagyasztó energiafogyasztását anélkül, hogy észrevehetően befolyásolná a termék biztonságát, állagát, ízét vagy tápértékét.

Kilenc sós, fagyasztott terméket vontak be a vizsgálatba; baromfi, bevont hal, természetes hal, zöldség, növényi alapú élelmiszerek és pizza. Négy hőmérsékletet (-18 oC és -9 oC között) és nyolc kulcsfontosságú területet teszteltek, beleértve az élelmiszerbiztonságot, az állagot, a táplálkozást, az energiafelhasználást és a csomagolás hatását. Az eredmények azt mutatták, hogy -15 oC-on nem változtak szignifikánsan a termékek, de -12 oC és -9 oC esetén a növényi termékek C-vitamin-tartalma csökkent, és az érzékszervi tulajdonságaiban is volt némi változás.

Stéfan Descheemaeker, a Nomad Foods vezérigazgatója elmondta: „A fagyasztott élelmiszerek 100 éve fontos szerepet játszanak abban, hogy jó ízű, tápláló, kényelmes és megfizethető élelmiszerekhez jussanak a fogyasztók, miközben jelentősen csökkenthető a pazarlás. Az elkövetkező 100 év során, ahogy a globális élelmiszerrendszerek klímaváltozáshoz való hozzájárulása kapcsán fokozódik a nyomás, biztos vagyok benne, hogy a fagyasztott élelmiszerek kulcsfontosságúak lehetnek a megoldásban.”

A Brit Frozen Food Federation (BFFF) a Nomad Foods tanulmányt jelentős előrelépésként értékelte a fagyasztott élelmiszeripar számára.

Rupert Ashby, a Brit Fagyasztott Élelmiszer Szövetség vezérigazgatója a következőket mondta: „A fagyasztott élelmiszerek 100. évének ünneplése során fel kell ismernünk erkölcsi kötelezettségünket a fenntartható működés javítására. Tudjuk, hogy a  fagyasztott élelmiszerek tárolási hőmérséklete néhány fokkal jelentősen befolyásolhatja a szén-dioxid-kibocsátást, csökkentheti az energiafogyasztást, és javíthatja az eredményt. Egy ilyen kis változtatás jelentős lépés lehet egy fenntarthatóbb és környezetbarátabb ipar felé. A fagyasztott élelmiszerek csökkentik a hulladékot, tápanyagot tartósítanak, és nincs szükség adalékanyagokra. Az iparnak össze kell fognia, és meg kell nézni, mit lehet elérni a fagyasztott élelmiszerek következő 100 évének sikere érdekében.”

Emma Hanby, a Campden BRI társigazgatója elmondta: „Tanulmányunk átfogóan bebizonyította, hogy a fagyasztott élelmiszergyártók biztonságosan -15°C-ra tudják emelni a fagyasztó hőmérsékletét anélkül, hogy ez veszélyeztetné termékeik minőségét és biztonságát. Elismerem a Nomad Foods-t, amiért vezette ezt a tanulmányt, és megosztotta az eredményeket az egész fagyasztott élelmiszer-ágazat javára.”

Forrás: Nomad Foods, PROFEL


Közzétéve

itt:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük