PROFEL SAJTÓKÖZLEMÉNY

Európai gyümölcsfeldolgozó ágazatot fenyegető növekvő veszélyek

Az európai gyümölcsfeldolgozó ágazat, amely kényelmi, hagyományos, egészséges és hosszú eltarthatóságú termékek széles választékát kínálja a fogyasztóknak, jelentős kihívásokkal néz szembe, amelyek jelentősen befolyásolják versenyképességét.
A gyümölcsfeldolgozó ipar évek óta fenyegetésekkel néz szembe az európai gyümölcshozamok csökkenése miatt. Ez a csökkenés a rendelkezésre álló vetésterület csökkenéséből és az alacsonyabb hozamokból ered. Az egyes kártevők elleni hatóanyagok kivezetése, amelyet az éghajlati változások és az időjárási szélsőségek súlyosbítanak, egzisztenciális fenyegetést jelent a termelők számára. A gyümölcsösgazdálkodók száma, valamint a teljes vetésterület is csökken. Ezenkívül a szezonális munkások és a gyümölcsszedők súlyos hiánya tovább súlyosbítja a helyzetet azzal, hogy valószínűleg még a csökkent termés sem takarítható be teljes mértékben. Ennek eredményeként az ipar számára Európában termesztett gyümölcs teljes mennyisége nem elegendő és bizonytalan. Ami az idei évet illeti, a katasztrofális tavalyi év után az éghajlatváltozás hatása ismét érezhető, a tavaszi fagyok, jégesők, viharok és heves esőzések miatt egyes gyümölcsökből súlyos terméskiesés alakult ki. Ez különösen a fekete cseresznyét, az epret, a málnát, a fekete ribizlit, a szilvát és a meggyet érintette Lengyelországban, Szerbiában, Macedóniában, Törökországban és Magyarországon. Spanyolországban és Görögországban az őszibarack- és kajszitermést az eső, a jégeső és a fagy, valamint a növénybetegségek károsították, amelyek a melegedő éghajlattal nagyobb valószínűséggel terjednek. Görögország arról számolt be, hogy a márciusi és áprilisi fagyok miatt az őszibaracktermés több mint 30%-kal, a kajszié több mint 50%-kal, a körtéé pedig több mint 60%-kal csökkent, Spanyolországban pedig szintén 30-40%-os csökkenést tapasztaltak. Ennek következtében az őszibarack és a körte árai magasak, a sárgabaracké szintén magas, az eper, a cseresznye, a meggy, a fekete ribizli, a rebarbara és számos más fontos alapanyag ára pedig példátlan szintre emelkedett. A költségek mellett egyes termékek, különösen a cseresznye és a fekete ribizli, de számos biogyümölcs esetében a termelés sem fogja fedezni a piaci igényeket.

A tartósított gyümölcsök árának jelentősen emelkednie kell az ellátás folytonosságának biztosítása érdekében az elkövetkező években.

Az EU gyümölcskonzerváló ágazata kulcsfontosságú szerepet játszik az élelmezésbiztonság garantálásában a hosszú eltarthatóságú termékek kínálatával. Az ágazat életképessége elengedhetetlen mind a fogyasztók, mind a helyi foglalkoztatás számára.

A fenti aggodalmak fényében az ágazat a következőket szorgalmazza:

  • Az értéklánc minden partnere körében nagyobb tudatosság ezen fejleményekkel kapcsolatban.
  • A tartósított gyümölcstermék fokozott megbecsülése az európai gyümölcsfeldolgozó ágazat jövőjének biztosítása érdekében.

Forrás: PROFEL


Közzétéve

itt:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük